Prečo sa solí voda pri varení vajec? My to vieme a radi vám všetko vysvetlíme
Vaječná škrupina je vápenitý obal vajíčka. Škrupina musí byť dostatočne pevná, aby ju sliepka nerozšliapla, ale tiež dostatočne krehká, aby sa kuriatko dokázalo dostať von. Škrupina často praskne keď dôjde k náhlym zmenám teploty. Preto by sme mali dávať variť vajcia izbovej teploty a privádzať ich do varu postupne a pomaly.
Čo pridať do vody, aby škrupina nepraskla
- Používajte dostatočne veľký hrniec, aby mali vajíčka dosť priestoru a netĺkli sa o seba.
- Vodu, v ktorej sa vajcia varí, veľmi osolíme. Soľ spôsobí, že škrupina zmäkne a je pružnejšia.
- Slaná voda tiež zaistí, že aj keď vajcia praskne, bielok nevytečie von.
- So soľou naozaj nešetrite, na liter vody neváhajte použiť 3 lyžice soli.
Rovnakú službu ako soľ nám urobí aj ocot. Ten vraj zamedzí aj stmavnutiu žĺtkov, ktoré je spôsobené príliš dlhým varením. A čo vy? Poznáte tento trik so soľou a používate ho? Napíšte nám do komentárov, budeme sa na vaše správy tešiť.
zdroj: msn, Partochina, TCP