Fakty a mýty o mede. Viete, prečo jesť pravidelne lyžičku medu?
Ako kvalitný med prospieva nášmu zdraviu?
Posilňuje srdce
Výskumy ukazujú, že antioxidanty obsiahnuté v mede môžu zabrániť zúženiu tepien. V závislosti od miesta výskytu môže zúženie spôsobiť srdcové zlyhanie, cievne problémy alebo bolesti hlavy. Vypiť pohár „živej“ vody s niekoľkými lyžičkami medu pôsobí voči tomu preventívne.
Zrýchľuje metabolizmus
Koho by napadlo, že práve sladký med prospieva k úbytku telesnej hmotnosti. Ale je to tak! Ak sledujete svoju váhu, lekári odporúčajú vylúčiť všetky sladkosti na báze cukru, ale med určite nie. Je to preto, že cukor prítomný v mede má iné zloženie. Zrýchľuje tak metabolizmus, čo je pre zníženie hmotnosti nevyhnutné. Sladenia medom sa teda nemusíte pri boji s nadbytočnými kilami báť.
Vylepšuje pamäť
Med je okrem iného výborným bojovníkom so stresom, obnovuje bunkový systém a taktiež zlepšuje pamäť. To je dobrá správa predovšetkým pre tých, ktorí sa svojou vlastnou pamäťou občas trochu bojujú. Vápnik, ktorý med obsahuje, je ľahko vstrebávaný mozgom a vďaka tomu lepšie funguje. „Tmavý medovicový med alebo med lesný, ktorý sa skladá z medovicového a kvetového, je vhodný skôr pre starších, pretože je bohatý na minerálne látky, ako je vápnik, draslík, horčík, železo, ktoré sú pre telo blahodárne. Má tiež výraznejšiu a intenzívnejšiu chuť, ktorú starší lepšie ocenia,“ hovorí Milan Špaček z firmy Medokomerc, ktorá tieto medy spracováva.
Znižuje hladinu cholesterolu
Ľudia s vyšším cholesterolom by si mali med pravidelne dopriať určite. Neobsahuje totiž cholesterol. Jeho zložky a vitamíny naopak prispievajú k znižovaniu jeho hladiny. Denná konzumácia medu má priaznivý vplyv na množstvo antioxidačných látok v tele, ktoré sú v boji proti cholesterolu veľmi úspešné.
Čistí zvonku aj zvnútra
Med je vynikajúci antioxidant, čo znamená, že jeho pravidelná konzumácia vyčistí vaše telo od rôznych toxínov. Med je silné antiseptikum, takže pomocou jednej lyžičky medu denne dokážete predchádzať rôznym ochoreniam spojeným s tráviacim traktom. Okrem toho pri prechode žalúdkom med rozloží zárodky a vylieči malé rany na sliznici. A keď budú vaše črevá zdravé, účinok medu sa podpíše aj na vašej telesnej schránke. Toxíny sa z vás vyplavia a vy budete mať pleť ako bábätko.
Podporuje kvalitný spánok
Med dokáže upokojiť nervy a udržať psychiku v pokoji. Obsahuje glukózu, ktorá sa rýchlo vstrebáva do krvi, a tak podporuje relaxáciu a zmiernenie psychických problémov. Tie dokážu občas veľmi nepríjemne zasiahnuť aj do spánkového režimu. Vďaka medu sa ale nespavosti nemusíte báť. Hormón melatonín, ktorý sa vytvorí vďaka inzulínu, ktorého hladinu med v krvi zvyšuje, budete spať, akoby vás do vody hodil.
O mede koluje množstvo mýtov. Viete, ako to s ním naozaj je?
Skrištalizovaný med už nie je kvalitný
Kryštalizácia je pre med prirodzenou vlastnosťou a dôkazom toho, že je med kvalitný a že s ním nebolo nešetrne manipulované. „Doba, za akú dôjde pri mede ku kryštalizácii, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší má med podiel fruktózy, tým neskôr skryštalizuje,“ uvádza pán Milan Špaček bývalý včelár a súčasný konateľ spoločnosti Medokomerc.
Skrištalizovaný med sa dá len rozpustiť
Ak vám med doma skryštalizoval, môžete potom med buď šetrne stekutiť zahriatím do 45 ° C, alebo si môžete med napastovať. To dosiahnete tak, že med vložíte do väčšej nádoby, mechanicky ho rozdrvíte a potom ho po dobu niekoľkých dní pravidelne cca 3x denne premiešate nerezovou metličkou. Už po pár dňoch uvidíte, ako med mení svoju štruktúru a stáva sa krémovým.
Med nepotrebuje byť špeciálne skladovaný
Medu nesvedčia svetlo a vysoké teploty, preto by mal byť uchovávaný pri teplote do 25 ° C, v tme a suchu. Môžete ho mať v špajze, ale napríklad aj v chladničke. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkosť zo vzduchu a tým aj pachy, preto dbajte na to, aby bol pohár vždy dobre uzavretý a nehrozila tak kontaminácia vlhkosťou z vonkajšieho prostredia.
Med sa nemôže pokaziť
Dlhá trvanlivosť medu je spôsobená vysokým obsahom jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami. Pokiaľ ale nie je med kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť, preto kupujte len kvalitné medy, ktoré prešli prísnou kontrolou zloženia, ktorá spočíva v kontrole fyzikálneho a chemického zloženia medu, overenie neprítomnosti antibiotík, pesticídov a iných látok, ktoré do medu nepatria.
Med v horúcom čaji stráca všetky vitamíny
Bežne pripravený čaj má teplotu 80-90 ° C, keď sa do neho ponorí lyžička s medom a zamieša, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž potom nie je na med taká vysoká a dlhá, aby došlo k úplnému znehodnoteniu medu a v ňom obsiahnutých zdraviu prospešných látok. Med nikdy v čaji nevarte.
zdroj: msn, medokomerc, Partochina, TCP