Najlepší tekvicový koláč so zázvorovým krémom: Doprajte si ho so šľahačkou a tekvicovými semienkami
Ingrediencie na náplň:
- 1 malá tekvica alebo tekvica (približne 500 g), olúpaná, zbavená semienok, nakrájaná na veľké kúsky
- 2 veľké vajcia a 1 žĺtok
- 170 g plechovky kondenzovaného mlieka
- 140 g kryštálového cukru
- 2 PL zázvorového sirupu
- 2 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- ¼ celého strúhaného muškátového orieška
- štipka mletých klinčekov
- 2 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
Ingrediencie na kôru:
- 50 g tekvicových semienok
- 300 g balenie zázvorových sušienok
- 2 stopky zázvoru, nahrubo nasekaného
- 85 g rozpusteného masla
Na karamelové tekvicové semienka:
- 25 g tekvicových semienok
- 100 g kryštálového cukru
Ingrediencie na zázvorový krém:
- 2 PL zázvorového sirupu
- 200 ml šľahačky
Postup prípravy:
Začnite varením tekvice. Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Vložte tekvicu do veľkej, hlbokej formy na pečenie. Pridajte kvapku vody, nie viac ako niekoľko lyžíc, a potom prikryte fóliou. V strede urobte malý parný otvor, vložte do rúry a pečte 45 minút alebo do zmäknutia.
Kým sa tekvica uvarí, vysypte semienka na kôrku na plech a vložte do rúry na nižšiu priečku na 10 minút, kým sa neopečú a nezačnú pukať, potom nechajte vychladnúť. Po uvarení tekvicu vyklopíme do sitka, scedíme a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si dorobíme kôru. Opečené semienka a sušienky vysypte do kuchynského robota a rozmixujte na jemnú strúhanku. Pridajte jednu stopku zázvoru a rozpustené maslo a znova šľahajte, kým zmes nebude ako mokrý piesok. Vyklopte do 23 cm tortovej formy alebo koláčovej formy. Zadnou stranou lyžice zmes rovnomerne rozotrite po dne a po stranách formy a pevne ju zatlačte na miesto. Vložte do chladničky a chlaďte cca 30 min.
Znížte rúru na 160 stupňov C. Keď tekvica vychladne a prebytočná tekutina odtečie, vložte ju do kuchynského robota. Pridajte zvyšné ingrediencie na náplň a rozmixujte do hladka. Vychladnutú kôru dajte na pekáč do stredu rúry. Vytiahnite a opatrne naplňte tekvicovou zmesou a nalejte ju až po vrch. Zatvorte rúru a pečte 40 minút. Náplň by mala byť stuhnutá, ale stále by sa mala kývať. Chlaďte aspoň 1 hodinu po upečení.
Kvôli krehkosti dajte tekvicové semienka do veľkej panvice na vyprážanie a niekoľko minút opekajte, kým nezozlatnú a nezačnú pukať. Kým sa opekajú, vyložte plech papierom na pečenie. Semená vysypte do misky a odložte bokom, potom panvicu vymažte. Nasypte cukor do panvice a položte na strednú teplotu. Ak chcete cukor premeniť na karamel, zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí, ale v žiadnej fáze nemiešajte, inak by mohol skryštalizovať. Namiesto toho každých cca 10 sekúnd premiešajte. Zvýšte teplotu a prebublávajte tekutý cukor, kým nedosiahne hlbokú karamelovú farbu. Rýchlo pridajte semienka, krúživým pohybom ich zapracujte a potom ich vyklopte na vystlaný plech. Nechajte vychladnúť cca 30 min.
Tesne predtým, ako budete pripravení podávať, pripravte si zázvorový krém. Nalejte smotanu na šľahanie a sirup do veľkej misy a šľahajte, kým nebude zmes jemne našľahaná a nadýchaná. Vyberte koláč z chladničky. Krém navrstvite do stredu koláča a krúživým pohybom smerom k okrajom nechajte okraj tekvice odkrytý okolo okraja. Keď je tekvicový karamel stuhnutý, rozdeľte ho na malé kúsky pomocou valčeka a posypte vrch.
Dobrú chuť!
Reklama
zdroj: foodweb, fefinity, profimedia, tcp, Partochina, Gastroanjel